COOKIE-NOTIFICATION
Kortobilder.com logo

Förstora upp dina bilder och framkalla dem i samma veva!

Butiker som vi rekommenderar

ICA foto logo

Förstora bilderna snabbt och smidigt. Finns i flera olika format och till ett riktigt bra pris.

Priser från 1 kr/st

Till butik >

My Fujifilm logo

Högkvalitativa fotoförstoringar till bra pris med duktig kundtjänst. Ett bra alternativ vid rejäla förstoringar.

Priser från 9 kr/st

Till butik >

Smartphoto logo

Fotoförstoring där man kan välja mellan supreme, supreme flex, panorama eller kvadratisk förstoring.

Priser från 29 kr/st

Till butik >

Förstora dina favoritfoton

Har du en massa foton därhemma, antingen liggandes i datorn eller på din mobiltelefon, som du skulle vilja göra något med? Ibland tar man de där riktigt lyckade bilderna med sin kamera och tänker att, ja den där bilden skulle jag vilja ha på väggen hemma. Låt inte detta bara bli en flyktig idé, utan ta steget att framkalla dina foton och använd dem till att smycka ditt hem! Det finns verkligen inget personligare sätt att förgylla väggarna i bostaden än att pynta dem med egentagna foton. Detta är något du kommer uppskatta varje dag och är ni fler i hushållet kommet säkert samtliga uppskatta idén. När du ändå framkallar dina bilder, se till att välja ut några som du beställer förstoringar av.

Varför ska du förstora dina foton?

Vissa av dina bilder som du är extra nöjd med förtjänar säkert ett större blickfång; de kan utan tvekan ta mer plats hemma hos dig. Ett förstorat foto blir till en tavla, där skillnaden är att du är konstnären och inte en i många fall okänd konstnär där du enbart gillar motivet. En bild du har tagit själv betyder alltid mer och är så mycket roligare att använda när du dekorerar hemmet. Fotoförstoring behöver dock inte handla om framkallning för eget bruk; den här typen av bilder brukar vara mycket uppskattade presenter som du kan ge bort till närmsta släkten. Det kan exempelvis handla om bilder på barnen, på hunden, eller några sköna semesterbilder som du gärna vill föreviga - eller varför inte beställa ett förstorat foto av dig själv? Den perfekta julklappen för far- och morföräldrar brukar vara bilder på barnen som de kan antingen sätta upp på väggen eller rama in. Att få ett eller flera förstorade foton slår naturligtvis ännu högre; detta kommer garanterat att vara ett populärt inslag under granen.

Hur stort ska fotot vara?

Det går att beställa dina foton i en mängd olika storlekar, så det är bara att välja den variant man själv önskar (eller som passar en ram man kanske redan inhandlat). Hur stor bilden kan bli varierar mellan olika företag som arbetar med framkallning och fotoförstoring, så det lönar sig att leta runt lite innan man bestämmer sig - särskilt om det är ett specifikt format du är ute efter. Dock kan man i regel få sina förstoringar i upp till 60 x 90 cm och ibland ännu större. Du kan välja om bilden ska vara kvadratisk, i panoramaformat eller om det är någon annan variant som du tycker passar bättre. Något att tänka på här är att bilden riskerar att bli otydlig (pixlig) ju större den görs. Detta beror på hur upplösningen är på den bild du tagit; ju högre upplösning det är på bilden desto större kan bilden bli. Försök därför alltid ta dina bilder med den högsta möjliga upplösningen inställd i din kamera eller telefon. Bilderna tar förstås mer lagringsutrymme ju större de blir, men detta kommer du tycka är värt det den dag du vill framkalla dem. När du laddar upp dina bilder på fotosidan (där du beställer dina framkallningar) får du som regel upp en varning om bilden inte håller måttet. Det du kan göra då är att antingen testa med en annan bild, eller minska det önskade formatet på fotot du beställer.

Kvaliteten kan variera

När du är ute efter att framkalla dina bilder och beställa förstoringar av dem, är det förstås viktigt att resultatet blir helt enligt dina förväntningar (eller, allra helst att det ska överträffa förväntningarna). Eftersom kvaliteten på framkallade foton kan variera en del mellan olika företag som arbetar med framkallning, är det klokt att jämföra dem noga innan du gör din beställning. Detta kan du göra genom att läsa betyg på de olika företagen, det vill säga vad andra kunder tycker om de foton de fått. De flesta företag gör ett bra jobb med bildframkallningen, men det är ändå värt att vara lite påläst. Tänk också på att det kan vara stora skillnader i pris, samt att fraktkostnaden kan varierar mycket. Ett företag som tar lite mer för bilderna kan ändå vara billigast sammantaget, om fraktkostnaden är låg. Ytterligare en faktor när du beställer dina bilder är leveranstiden av dem. Läs gärna noga vad de olika företagen skriver om beräknad leveranstid, särskilt om du skulle behöva ha dem relativt kvickt. Du ska dock alltid vara ute i god tid med din beställning, så du säkert ska hinna få dina foton om du ska ge bort dem i julklapp eller present. Vissa tider på året kan det vara högtryck med mängder av beställningar, så lite planering skadar inte.

Användningsområden

När du tänkt dekorera hemma med dina egna foton är det idé att vara lite strategisk. Ofta vill man ha flera foton bredvid varandra och det är värt att tänka ett par varv extra så att du gör en kombination av foton som fungerar. Kanske önskar du beställa dina foton i olika storlekar, för att få en tripp-trapp-trull effekt? Foton som är tänkt att sättas upp på en vägg behöver någon form av ram, dels för upphängningens skull men också för utseendets. Här går det förstås att välja precis de ramar man önskar; allt från diskreta varianter som inte har någon synlig ram till bredare och svulstigare varianter. Självklart kan du också ha olika ramar till olika foton, om du tycker att de passar väl ihop. Exempel på en lämplig vägg kan exempelvis vara i en trappa, där man ser fotona varje gång man går upp och ned för trappan, i en hall eller i sovrummet. Dock kan du förstås välja att ha dina foton på precis vilken vägg du vill; här finns inga skrivna regler utan fullt förfogande gäller. En fotoförstoring kan du också med fördel ha ståendes på lämplig plats därhemma. Många väljer att ha sina foton i en snygg ram och placerad på en möbel; exempelvis på en byrå i hallen, sovrummet eller vardagsrummet. Ramen i sig kan vara en snygg inredningsdetalj och fotot blir pricken över i:et. Tänk så enkelt det kan vara att få ett snyggt hem!