COOKIE-NOTIFICATION
Kortobilder.com logo

Förhöj minnesupplevelsen med en fotobok!

Fotoböcker vi rekommenderar

ICA foto logo

Fotoböcker till bra priser från välkända ICA Foto. Finns i flera olika format och storlekar.

Priser från 179 kronor

Till butik >

My Fujifilm logo

MyFujifilm har mängder med olika fotoböcker som du kan skräddarsy precis som du vill.

Priser från 99 kronor

Till butik >

Smartphoto logo

Fotoböcker av hög kvalitet till riktigt konkurrenskraftiga priser. Snabb leverans dessutom.

Priser från 89 kronor

Till butik >

Hitta och välj rätt fotobok

Fotografi är en konstform som idag har blivit en stor del av den moderna människans vardag; tack vare digitalfotots genombrott har idag nästan varje person möjlighet att ta fantastiska bilder enbart med sin mobil eller surfplatta. En gång i tiden vara fotografi något som endast tillhörde specialtillfällen; hela familjer eller individer gick till en studio, iförd bästa klädseln, och radade sedan stelt upp sig för fotografen för att ta ett porträtt. Det gällde att få till det på första försöket då det var mycket dyrt och tidskrävande att få fram bilder.

Idag är fotovärlden en helt annan. Även om fotografer fortfarande har mycket dyrbar utrustning så är det inte bara de med pengar som kan hålla på med denna oerhört roliga och intressanta sysselsättning. Nej, var och varannan person sysslar idag med foto på ett eller annat vis och det kan handla om allt från dagliga selfies, vackra semesterkort till imponerande bilder på landskap, djur och byggnader.

Trots att foto är så vanligt idag så har den digitala utvecklingen inneburit förändringar i två rakt motsatta riktningar när det kommer till vad man gör med sina bilder. Å ena sidan är man inte längre begränsad till filmer om tjugofyra eller trettiosex bilder som man sedan måste framkalla för att få se; idag kan man ta tusentals bilder på en gång och dessutom se dem direkt på en skärm. Å den andra så trycks allt färre bilder på papper idag, då man i stället lägger ut dem på datorn eller sociala media, vilket gör att man ägnar mindre tid åt att verkligen placera sig rätt och få den perfekta vinkeln. Man kan snabbt bygga upp ett stort fotoarkiv. Man ser alltså bara sina bilder om man lägger dem digitalt på en dator eller till exempel på Facebook, vilket i sin tur innebär att man ständigt ersätter korten med nya foton och därför glömmer bort sina bilder fortare än kvickt.

Det är här som fotoböcker kommer in som en fantastisk lösning på detta nya ”problem”, då de ger fotografen, oavsett om han eller hon är amatör eller professionell, möjlighet att njuta av sina bilder om och om igen. Bilder som ger minnen, får en att återuppleva resor och fester samt, naturligtvis, alla dessa olika människor som man umgås med eller i allmänhet råkar på under livets gång. Det roliga med en fotobok är att man kan ha den som en så kallad coffee table book, där man låter den ligga framme på soffbordet så att man själv eller besökare kan plocka upp den när som helst och ägna några stunder med innehållet.

Vad är en fotobok?

Precis som namnet avslöjar så är en fotobok en bok med foton. Det är alltså inte fråga om ett fotoalbum, där man sätter in bilder som framkallats separat, utan om en bok med regelrätta sidor som fotona tryckts på. Fotoböcker kommer i alla möjliga sorters material och storlekar och det beror helt på en själv vad som passar bäst; en fotobok från semester kanske bör vara lite större då man vill få in massor med roliga bilder, medan en bok som skall presentera ens senaste smyckesdesign kan vara lite mindre och mer smakfullt sammansatt. Varje tillfälle kräver olika behandling och man kan experimentera med storlekar hur mycket man vill.

Att tänka på när man ska köpa fotobok

Om man vill skaffa sig en fotobok så kan man gå till väga på tre olika sätt: göra den själv eller låta ett dataprogram eller ett proffs designa den. Fotoböcker är ganska enkla att göra men lite tidskrävande, och om man känner att man inte riktigt kan få till det själv kan det vara en god idé att låta någon annat sköta det hela.

Låter man ett dataprogram göra jobbet så brukar man först få några frågor om hur många bilder och sidor man vill ha och sedan sköter programmet resten. Dessa program brukar komma automatiskt eller som ett nedladdnings-alternativ hos den som tillverkar och säljer böcker och resultatet brukar bli ganska bra. Om en dator gör jobbet så får man dock inte räkna med särskilt smak eller någon slags gyllene tråd mellan bilderna; datorn ser helt enkelt till att de alla skall få plats på de sidor man vill ha.

Låter man ett proffs göra jobbet brukar man kunna få riktigt snygga layouter men samtidigt får man räkna med att betala en vacker slant för jobbet. Som sagt, det är inte särskilt svårt att göra en fotobok men det kan däremot vara ganska tidskrävande, vilket proffset naturligtvis vill ha betalt för. Vill man göra sin egen fotobok så finns det ett antal saker man bör tänka på och här följer några tips och förslag hur man kan få fram bästa möjliga resultat.

Välj rätt storlek

En fotobok kan vara stor och tjock med massor av sidor eller liten och späd med bara några få. Man kan ha hårda eller mjuka omslag, blanka eller matta sidor och olika material som läder, plast eller kartong. Hur stor man vill att boken skall vara beror helt på en själv och vilka behov man vill uppfylla. Har man väldigt många foton från semestern, julfirandet eller kanske en fest kan det vara bra att välja en större storlek så att de alla får plats. Var dock inte rädd för att leka med olika storlekar på fotona i själva boken. En sida kan vara ett collage av en massa småbilder medan en annan kan vara en endaste bild på hela sidan. Man kan också lägga bilder på varandra, så man kan exempelvis lägga en stor, horisontell bild på toppen och tre vertikala under denna.

Fotoböcker är antingen helt fyrkantiga eller rektangulära i liggande eller stående ställning. Vilket man väljer beror återigen på ens material och det är alltid bra att ta en titt på sina bilder innan man bestämmer sig. Har man många horisontella landskapsbilder är det bättre med en liggande bok, medan en stående är bra för många småbilder och porträtt.

Helt fyrkantiga fotoböcker är ofta lite extra smakfulla och passar alldeles ypperligt för lite finare bilder som bröllopsfoton eller presentationer av samlingar och föremål. Denna storlek kan man förvisso också fylla med en massa skoj partybilder huller om buller men allra snyggast är om man håller en kvadratformad fotobok så ren som möjligt, med en eller ett par välplacerade mindre foton i mitten.

Material är viktigare än man tror

Eftersom man idag kan trycka digitalt på många olika typer av material så brukar fotoböcker ha flera alternativ när det kommer till detta. Förutom kostnadsfrågan så lämpar sig olika typer av bilder för olika typer av material; en skarp färggrann sommarbild gör sig bäst på blankt papper medan ett mer konstnärligt foto blir snyggare på matt yta. Detsamma gäller omslagen på fotoböckerna då de ger olika intryck och man därmed bör anpassa dem efter sin målgrupp: skall det vara en bok som kommer att ligga framme för hela barnfamiljen eller skall den vara en snygg presentationsbok å företagets vägnar?

Bindning

Det finns tre grundsätt att binda en fotobok. Enklast är med häftstift med mitten, som en broschyr, men då gäller det att man valt ett mjukare och tunnare omslagsmaterial. Detta passar bra för enklare, mindre jobb eller om man vill ha ett provexemplar på en tidskrift. Spiral är en annan typ av bindning som göra att boken liknar ett kollegieblock lite grann. Detta är inte det snyggaste alternativet med passa jättebra om man skall bläddra mycket i boken. Spiralbundna böcker passar till exempel mycket bra om man har en nagel- eller frisörsalong där man vill att kunderna skall kunna bläddra genom alla stilar och modeller. Limbindning ger fotoboken det mest professionella intrycket. Här ser den ut som en regelrätt bok och man kan stolt låta den ligga framme både i hemmet och på jobbet.

En ovärderlig gåva

Minnen är bland det vackraste man kan ge en annan människa och en fotobok är den perfekta gåvan vid i princip alla tillfällen. Man kan ta bilder med sin mobil under ett bröllop, ett dop eller en fest och sedan ge bort en bok med dem efteråt. Mycket mer uppskattat än en brödrost eller en blomsterbukett i långa loppet. Om man redan anlitat en proffsfotograf så kanske ett antal svartvita foton uppskattas att komplettera dessa bilder med?

Man kan också samla sina egna bilder; från barndomen och skolan till vuxna år, och samla dem i en fotobok. Allt man behöver göra är att ta foton under bra ljusförhållanden på sina foton och sedan göra en bok av dem. På så sätt är de för alltid samlade och bra skyddade.

Vilka foton kan man använda?

Svaret är ”i princip alla” så länge de är i någorlunda bra upplösning. Om man tar bilder med en kamera brukar bilderna automatisk vara av bra tryck-kvalitet men om man i stället använder en mobiltelefon brukar man kunna ställa in kameran på högre upplösning. Var noga med detta då bilder som har låg upplösning förvisso kan se otroliga ut på skärmen men inte göra sig alls i tryckt form. Det är också roligt att leka med teman, varför inte göra en fotobok endast med födelsedagsbilder genom åren eller en med bara husdjursbilder? Vad man än gör så är dock en sak säker, en fotobok är något mycket personligt och roligt att ha!