COOKIE-NOTIFICATION
Kortobilder.com logo

Tacka av dopbesökarna med ett fint skräddarsytt dopkort

Butiker som vi rekommenderar

ICA foto logo

Mängder av olika sorters dopkort som du själv skräddarsyr. Du bestämmer storlekar, format, kvalitet och mycket mer.

Priser från 9,90 kr/st

Till butik >

My Fujifilm logo

Dopkort där du väljer utseende, storlek och kvalitet helt själv. Finns i 10 olika standardteman.

Priser från 5,95 kr/st

Till butik >

Smartphoto logo

Dopkort med en mängd olika alternativ. Färg, svartvitt, budget, premium, ginstrande eller matt och mycket mer.

Priser från 5,90 kr/st

Till butik >

Härliga dopkort vid barndop

Ett dop är en av de riktigt härliga stunderna i livet, där man välkomnar den lille till världen. Samtidigt är det ett tillfälle för släkt och nära vänner att träffas. Hur man väljer att fira dopet varierar mycket beroende på tycke och smak, där vissa vill ha ett kyrkligt dop och andra en enklare ceremoni för namngivning. Det som också varierar är de presenter som ges i samband med dopet. Förr var detta mer enkelspårigt, där det var vissa saker man skulle ge bort och det inte fanns något större utrymme för improvisation. Idag står man fri att köpa precis vad man vill; det måste inte längre vara ett prydnadsföremål att spara tills den lille blir vuxen utan här finns ett större fokus på saker som kan användas direkt i form av leksaker och liknande.

Något som också hör dopet till är att skaffa ett fint dopkort som ska symbolisera ett minne av dagen. Det finns ett stort utbud av dopkort på marknaden; besök bara närmaste bokhandel och du kommer garanterat hitta något som passar. Dopkorten varierar i utförande och man bestämmer själv om man vill skaffa ett kort som följer de klassiska normerna, det vill säga rosa eller blått, eller om man vill köpa ett lite mer neutralt kort. Det finns kort i alla storlekar att få tag på, där de allra flesta är dubbla. Huvudsaken är att det blir något man själv känner sig nöjd med - och det kan helt säkert inte bli fel.

Kortens motiv är något som också varierar, men vanligt är att det finns ett hjärta med på kortet. Hjärtat symboliserar omtänksamhet, kärlek och värme vilket ju i allra högsta grad är relevant för detta tillfälle. Inte sällan har man också en bild på en bebis, en barnvagn, en stork eller annat som på något sätt är kopplat till småbarn eller födseln. Ibland är temat på kortet prins eller prinsessa, ofta med en blå respektive rosa kulör som bakgrundsfärg.

Vad skriver man i ett dopkort?

Det många brukar fastna på är inte i första hand själva köpet av dopkortet i butiken, utan det som ska skrivas i kortet. Trots allt skriver man ju inte i ett dopkort varje dag, så det krävs ofta lite tankeverksamhet innan man sätter orden på pränt. Många funderar också på hur mycket de ska skriva. Svaret är förstås att det inte finns något rätt eller fel här. Det är helt upp till dig vad du vill ska stå i kortet. Dock väljer många att skriva en kortare fras som hälsning, i stil med: "Lyckönskningar på dopdagen" följt av "hälsningar" eller "kramar" och namn. Huvudsaken är ju trots allt att komma ihåg den lille på sin dopdag, inte att formulera sig perfekt och 100 procent korrekt.

Önskar man vara lite mer kreativ än så, har man förstås möjlighet att göra något mera av dopkortet. Exempelvis kan man välja att inkludera en dikt; antingen en som man diktat ihop på egen hand eller en av någon annan författare som man tycker om. Du kan också välja att använda dig av kloka ord och citat som passar in i sammanhanget. Det finns som sagt inga rätt eller fel, utforma ditt kort precis som du tycker.

Texten i kortet kan också stå i relation till den doppresent du valt att ge barnet. Fundera ut något klurigt att skriva som har med presenten att göra, så kanske du får nya idéer att använda dig av. Vissa dopkort kommer också med förtryckt text, om du skulle föredra detta.

Köpa dopkort eller göra eget?

Smidigt är förstås att köpa ett färdigt kort i butik, men är du av den lite pyssliga sorten så kanske du föredrar att knåpa ihop ett alldeles eget dopkort. Detta beror förstås också på hur mycket tid du har till övers, men faktum är att det egentillverkade kortet blir personligt på ett helt annat sätt än de som är köpta. Självklart finns också den gyllene medelvägen, att hitta en snygg design eller bild på nätet, klistra in denna i en mall för gratulationskort (som ofta finns i ordbehandlare) och skriv ut den på en färgskrivare. Detta tar inte särskilt mycket tid i anspråk, men blir mycket personligare än det köpta dopkortet.

Den riktigt pysslige lägger dock ner mycket mer omsorg än så på sina dopkort. Här besöks det renodlade pysselbutiker och görs inköp i form av speciellt papper, samt en rad olika detaljer att användas till utsmyckning av korten. Det finns massor av hobbymaterial att välja bland i form av olika färgade barn, pärlor och liknande. Ett sådant kort kommer garanterat sticka ut på bordet där dopkorten samlats, det är en sak som är säker.

Ytterligare ett alternativ är att göra en beställning av eget dopkort genom en fotosida på nätet. Här kan man enkelt och smidigt ladda upp en bild eller ett foto, välja design på kortet och lägga till den text man så önskar. Sedan är det bara att bekräfta, så kommer kortet levererat hem i brevlådan. Det finns många olika fotosajter som erbjuder den här tjänsten, så här kan du spara både tid och pengar på att jämföra några. Tänk dock på att inte vara ute i sista minuten med din beställning, så att du säkert hinner få hem kortet innan dopet.

Inbjudan till dop

Dopkort kan också vara de man skickar ut som inbjudan till ett dop. Dessa köper, tillverkar eller beställer man förstås i ett visst antal då de ska skickas ut till dem som tänkt bjudas in till dopet. Populärt är att här använda ett foto på den lille och att antingen beställa sina kort på en fotosida eller skriva ut hemma. Ofta kan du beställa kuvert samtidigt på fotosidan, så att du får rätt format som passar korten. Tänk på att beställa dina kort i god tid innan du tänkt skicka ut dem - samt att skicka ut korten ett bra tag innan själva dopet, så att du försäkrar dig om att så många som möjligt av de bjudna har möjlighet att närvara.